Thursday, May 28, 2009

Kurma Ayam



BAHAN²

Bahan² A untuk dikisar:
Bawang Merah 7 ulas
Bawang Putih 2 ulas
Halia 1 inci

Bahan² B:
Bunga Lawang X 3
Bunga Cengkih X 2
Kulit Kayu Manis X 2

Ayam 5-7 ketul
2 sudu besar serbuk kurma (dibancuh bersama sedikit air)
1 mangkuk santan
setengah mangkuk air
4 biji kentang (dipotong dadu)

CARA² MEMASAK

Tumis bahan² A yang telah dikisar bersama bahan² B sehingga naik bau
Masukkan Ayam dan kacau sehingga ayam berubah warna
Masukkan serbuk kurma yang telah dibancuh dan kacau sehingga rata
Masukkan santan dan air
Masukkan kentang, kacau dan biarkan mendidih selama 15 minit
Tambahkan garam secukup rasa dan hanya sedikit gula dan serbuk perisa
Kacau selama 1 minit, setelah ayam dan kentang empuk, sedia untuk dihidang

** hidangan lebih enak dengan memasukkan 2 tangkai daun sup (tanpa dipotong)

0 comments:

Post a Comment