BAHAN²
4 ekor ikan cencaru { dicuci dan dibelah dibelakang }
minyak
BAHAN SAMBAL (DIKISAR)
2 batang serai [racikkan]
4 ulas bawang merah
6 tangkai cili merah
2 s/b kelapa parut
garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan
daun kunyit [mayang halus]
3 biji limau kasturi [belah 2 dan buangkan biji]
CARA MEMASAK
1. Mesinkan bahan sambal dan gaulkan dengan daun kunyit.
2. Sumbatkan sambal kedalam/belakang ikan cencaru.
3. Panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga garing..
4. Terbalikkan ikan supaya garing dikedua2 belah ikan tu.
5. Bila dah masak hidangkan dalam pinggan.
6. Hiaskan dengan salad dan limau kasturi supaya semasa makan boleh diperahkan limau untuk menambah perisa sambal dalam ikan.
** Recipe given by En. Mohd Shuhmi Shuib, Selayang
0 comments:
Post a Comment