Wednesday, February 4, 2009

KETAM MASAK LEMAK NANAS




BAHAN²

* 1 kg Ketam
* 1 biji Nanas { dibuang kulit, dipotong dan direbus }
* 250 ml Santan
* 15 biji Cili Padi { dikisar }
* 5 btg Serai { diketuk }
* Gula secukup rasa
* Garam secukup Rasa
* Serbuk Kunyit { hjg camca }
* 1 inci lengkuas { ditumbuk halus }

CARA MEMASAK

* Masukkan santan, bahan kisar, lengkuas dan nanas yang telah direbus di dalam kuali
* Kacau perlahan sehingga mendidih
* Kemudian, masukkan ketam, kunyit, gula dan garam secukup rasa. Masukkan serai
* Kacau perlahan sehingga masak
* Boleh diangkat dan dihidang apabila mendidih

** Cili Padi boleh ditambah jika ingin lebih pedas

0 comments:

Post a Comment