BAHAN²
7 ulas Bawang Merah { dikisar/ ditumbuk }
3 ulas Bawang Putih { dikisar/ ditumbuk }
1 kg Udang
suku cawan air
1 biji Bawang Besar { dipotong bulat }
2 sudu makan Cili Kisar { Cili Boh } atau ** 10 biji Cili Kering { direndam dgn air panas selama 15 minit dan dikisar bersama bawang dan sedikit belacan }
sedikit asam jawa cair { setengah cawan }
Garam dan Gula secukup rasa
1 camca Stok Ayam
CARA MEMASAK
Tumis bawang yang telah dikisar sehingga naik bau
Masukkan cili yang telah dikisar
Kacau sehingga kering sedikit
Masukkan air asam jawa dan kacau selama 2 minit
Masukkan udang dan suku cawan air
Bolehlah ditambah Stok Ayam, Garam dan Gula secukup rasa
Akhir sekali, masukkan bawang besar yg dipotong bulat
Kacau selama 7 minit
Sedia untuk dihidang
** Jangan biarkan terlalu lama atau kering, udang boleh menjadi overcooked
0 comments:
Post a Comment