BAHAN²
A)
7 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1 inci halia
** ketiga-tiga bahan di atas ditumbuk halus
B)
suku / setengah ekor ayam { dipotong kecil }
sup bunjut
5 biji ubi kentang { dipotong dadu }
3 cawan air
1 camca stok ayam / kiub ayam
kulit kayu manis
garam secukup rasa
C)
bawang goreng
daun sup { dipotong halus }
CARA MEMASAK
Tumis bahan A sehingga naik bau
Masukkan ayam, kacau sehingga ayam bertukar warna putih keperangan
Masukkan air dan sup bunjut
Setelah mendidih, masukkan ubi kentang
Masukkan stok ayam / kiub ayam dan kulit kayu manis
Tambah garam sedikit demi sedikit secukup rasa
Setelah mendidih, pastikan ubi telah empuk
Taburkan bahan C
Sedia untuk dihidang
1 comments:
ni mummy pny recipe sendiri ker???
Post a Comment