Friday, February 6, 2009

SUP AYAM


BAHAN²

A)
7 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1 inci halia
** ketiga-tiga bahan di atas ditumbuk halus

B)
suku / setengah ekor ayam { dipotong kecil }
sup bunjut
5 biji ubi kentang { dipotong dadu }
3 cawan air
1 camca stok ayam / kiub ayam
kulit kayu manis
garam secukup rasa

C)
bawang goreng
daun sup { dipotong halus }

CARA MEMASAK

Tumis bahan A sehingga naik bau
Masukkan ayam, kacau sehingga ayam bertukar warna putih keperangan
Masukkan air dan sup bunjut
Setelah mendidih, masukkan ubi kentang
Masukkan stok ayam / kiub ayam dan kulit kayu manis
Tambah garam sedikit demi sedikit secukup rasa
Setelah mendidih, pastikan ubi telah empuk
Taburkan bahan C
Sedia untuk dihidang

1 comments:

~mama danish~ said...

ni mummy pny recipe sendiri ker???

Post a Comment