BAHAN²
A)
12 biji cili kering { direndam dan dikisar }
sedikit belacan
7 ulas bawang merah { dikisar bersama cili kering }
3 ulas bawang putih { dikisar bersama cili kering }
B)
suku cawan air asam jawa
suku air putih
2 papan petai { diambil isinya }
100/200 gm ikan bilis { digoreng dahulu }
1 camca stok ayam'
garam dan sedikit gula secukup rasa
1 biji bawang besar { dipotong bulat }
1 sudu susu cair
CARA MEMASAK
Tumis bahan A sehingga naik bau
Masukkan air asam jawa dan air putih
Kacau sehingga kuah hampir kering
Kemudian, masukkan ikan bilis dan petai
Ditambah dengan stok ayam, garam dan gula secukup rasa
Kacau perlahan sehingga kuah agak kering sedikit
Tambahkan dengan susu cair
Masukkan bawang besar dan sedia untuk dihidang
0 comments:
Post a Comment