Tuesday, February 10, 2009

SIPUT SEDUT MASAK LEMAK



BAHAN²

1kg siput sedut
1 biji kelapa { diambil santannya }
15 biji cili padi { dikisar }
6 ulas bawang merah { dikisar }
3 batang keladi { dibersihkan dan dipotong 2cm }
3 keping asam keping
2cm kunyit hidup { ditumbuk halus }
1 batang serai { dititik }
garam secukup rasa

CARA MEMASAK

potong ekor siput dan cuci bersih, ketepikan
kemudian rebus keladi bersama dengan asam keping
toskan dan ketepikan dahulu
ambil kesemua bahan² yg telah dikisar termasuk kunyit hidup dan masukkan ke dalam periuk bersama dengan serai, asam keping, santan, siput sedut, keladi dan garam
masak sehingga mendidih dan angkat
sedia untuk dihidang

2 comments:

peah @ peps said...

hi..chef yaya..wow..pandai masak siput sedut...by the way..got ur link from my cous, dedek...

Tika said...

emm sedapnya... mai la hantaq sini sket... hahaha... :)

Post a Comment