Tuesday, February 10, 2009
SIPUT SEDUT MASAK LEMAK
BAHAN²
1kg siput sedut
1 biji kelapa { diambil santannya }
15 biji cili padi { dikisar }
6 ulas bawang merah { dikisar }
3 batang keladi { dibersihkan dan dipotong 2cm }
3 keping asam keping
2cm kunyit hidup { ditumbuk halus }
1 batang serai { dititik }
garam secukup rasa
CARA MEMASAK
potong ekor siput dan cuci bersih, ketepikan
kemudian rebus keladi bersama dengan asam keping
toskan dan ketepikan dahulu
ambil kesemua bahan² yg telah dikisar termasuk kunyit hidup dan masukkan ke dalam periuk bersama dengan serai, asam keping, santan, siput sedut, keladi dan garam
masak sehingga mendidih dan angkat
sedia untuk dihidang
Labels:
Sea Shells
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
hi..chef yaya..wow..pandai masak siput sedut...by the way..got ur link from my cous, dedek...
emm sedapnya... mai la hantaq sini sket... hahaha... :)
Post a Comment